関連リンク |
|
中村 綾花 (ナカムラ アヤカ) NAKAMURA Ayaka
|
論文 【 表示 / 非表示 】
-
Differences in the microbiome composition of the traditional fermented rice beverage Miki from Amami Island
Hikaru Ogura, Nanase Okamoto, Ayaka Nakamura, Hajime Takahashi, Takashi Kuda , 2024年09月
Internationl Journal of Gastronomy and Food Science , 37
-
Inhibitory effects of burdock root tea on plasma ammonia level in mice fed with high-sucrose and low-fibre diet
Mizuki Sato, Takashi Kuda, Mahiro Yamamoto, Ayaka Nakamura, Hajime Takahashi, Junji Inoue, Shu Takayanagi , 2024年06月
Food Bioscience , 59 (104186)
-
Effects of Ecklonia cava subspp. kurome and stolonifera ethanolic/aqueous extracts on caecal microbiota in mice fed a high-sucrose and low-dietary fibre diet
Sae Fujita, Kazuya Koga, Ayaka Nakamura, Hajime Takahashi, Yumeng Xia, Takashi Kuda , 2024年03月
Journal of Applied Phycology
-
Detection of typical indigenous gut bacteria related to kanpyo Lagenaria siceraria var. hispida powder in murine caecum and human faecal cultures
Mahiro Yamamoto, Hikaru Ogura, Takashi Kuda, Yumeng Xia, Ayaka Nakamura, Hajime Takahashi, Junji Inoue, Shu Takayanagi , 2024年03月
3 Biotech , 14 (118)
-
Inhibitory effect of Lactococcus lactis Nagasaki-SU6 isolated from algal beach cast on Listeria monocytogenes during and after fermentation of cow- and soymilk
Takashi Kuda, Akitoshi Fujii, Ayaka Nakamura, Hajime Takahashi , 2024年02月
Food Bioscience , 58 (103762)
著書 【 表示 / 非表示 】
-
食品の安全性および品質維持を目的とした次世代シーケンサーの利用
高橋肇, 中村綾花 , 2021年08月
サナテック メールマガジン 8月号 , 0-0
科研費(文科省・学振)獲得実績 【 表示 / 非表示 】
-
食品製造現場で使用する洗浄剤が引き起こすリステリア菌の抗生物質耐性に関する研究
研究期間: 2024年04月 - 2026年03月 代表者: 中村綾花
若手研究 研究代表者 24K16570
本研究では、水産食品の喫食に起因する重要食中毒菌であるリステリア菌について、食品製造現場で発生しうる新たな疾病リスクの提言を行うとともに、それを防除するための解決策を提案する。食品製造現場では、リステリア菌が洗浄作業後の現場から頻繁に分離されることが問題視されており、その理由として、細菌がsublethal(亜致死)濃度の薬剤に曝露された際、それらの薬剤に対し耐性を獲得する可能性が考えられる。本研究では、現場で幅広く使用されている多種類の薬剤をリステリア菌に曝露した際の応答性及び生理活性を調べ、薬剤や抗生物質に対し交差耐性を獲得するメカニズムを明らかにする。