Pict a

OGAWA Mikako

Job title: Associate Professor
Department: Department of Food Science and Technology
Degree: Ph.D
Major: 政策・メディア

Research Interests 【 display / non-display

  • 経営情報

  • コミュニケーション

  • トレーサビリティ

  • リスクマネジメント

  • 情報公開/情報開示

display all >>

 

Papers 【 display / non-display

  • 外食事業者が懸念するアレルゲン混入要因および食器洗浄機を介した混入実態と対策

    小川美香子, 小林征洋 , 2017.09

    日本フードサービス学会年報

  • Measures to Disseminate the JFS-B Standard Based on the Actual Conditions of Conforming Food Manufacturers

    Ogawa Mikako, Matsumoto Takashi , 2021.11

    Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi

  • Food companies' perception of Japanese Food Safety Certification recognized by the Global Food Safety Initiative: Current state of program diffusion and future issues

    Takashi Matsumoto, Mikako Ogawa , 2021.09

    Journal of Food Safety

  • The Actual Situation and Challenges of Dealing with COVID-19 in the Food Service Industry

    OGAWA Mikako , 2021

    Journal of Food System Research

  • Issues and Countermeasures for Applying HACCP to Small and Medium-size Food Manufacturers

    YAMAGUCHI Ayako, OGAWA Mikako, HAMADA-SATO Naoko , 2020

    Journal of Food System Research

display all >>

Books 【 display / non-display

  • Integrating Social Media into Business Practice, Applications, Management, and Models

    Chapter 2: Donald L. Amoroso, Tsuneki Mukahi, and Mikako Ogawa , 2014.10

    IGI Global , Impact of General Social Media Experience on Usefulness for Business in the Workplace , 14-32

  • Inventive Approaches for Technology Integration and Information Resources Management

    Chapter 14: Mikako Ogawa, Ayaka Tanaka, Keiichi Noda, and Donald L. Amoroso , 2014.10

    IGI Global , Co-Creation between Food Allergy Customers and Restaurants Using Mobile Devices , 317-336

  • 創発経営のプラットフォーム―協働の情報基盤づくり

    國領二郎・プラットフォームデザイン・ラボ編著、3章 小川美香子 , 2011.10

    日本経済新聞社 , 3章 企業間協働のプラットフォーム 食品安全を実現するサプライチェーンマネジメント , 57-89

  • デジタルID革命

    國領二郎・日経デジタルコア編、担当箇所 小川美香子 , 2004.10

    日本経済新聞社 , 1章 なぜトレーサビリティが必要なのか  1. ICタグ狂想曲  2. 市場動向  3. ID技術とトレーサビリティ  4. トレーサビリティをめぐる行政の対応 3章 トレーサビリティのビジネスモデル  2. 食品―「無添加」をかかげ、生産体制を一新した石井食品 4章 トレーサビリティ実現への課題  3. プライバシー  (a) ICタグをめぐるプライバシーの議論 , 0-0

 

Lesson Subject 【 display / non-display

  • Lesson Subject(Undergraduate)

    Information Literacy

  • Training in Food Science and Technology

  • Lesson Subject(Graduate School)

    Information Technology

  • Future Business Model in Food Supply Chain

  • Marine Science Seminar Ⅰ

  • Marine Science Seminar Ⅱ

  • Food Traceability System Management

  • Risk Communication in Food Supply Chain

  • Case WorkshopⅠ on Safety Management in Food Supply Chain

  • Research on Safety Management in Food Supply Chain