写真a

後藤 直宏 (ゴトウ ナオヒロ)

GOTOH Naohiro

職名: 教授
所属: 食品生産科学部門
学位: 博士
学位の分野名: 工学

研究分野・キーワード

油脂化学

ホームページ

http://www.hozenkagaku.com/

教育研究活動紹介

PDF
※教育研究活動をまとめたPDFです。主に受験希望の中学生、高校生、その保護者の方、一般の方向けの情報です。

関連リンク

Researcher ID 産学・地域連携推進機構 研究者総覧データベース Researchmap

専門分野(科研費分類) 【 表示 / 非表示

  • 食生活学

 

論文 【 表示 / 非表示

  • Application of partial hydrogenation for the generation of minor tocochromanol homologs and 3 functional evaluation of hydrogenated tocotrienol-rich vitamin E oil in diabetic obese mice

    F. Beppu, A. Sakuma, S. Kasatani, Y Aoki and N. Gotoh , 2021年01月

    J. Oleo Sci. , 70

  • Effect of trans-octadecenoic acid positional isomers on tumor necrosis factor-α secretion in RAW264.7 cells

    A. Yoshinaga-Kiriake, K. Yoshinaga, and N. Gotoh , 2020年09月

    J. Oleo Sci. , 69 (9) , 1139 - 1143

  • Simultaneous quantification of mixed-acid triacylglycerol positional isomers and enantiomers in palm oil and lard by chiral high-performance liquid chromatography coupled with mass spectrometry

    T. Nagai, T. Kinoshita, E. Kasamatsu, K. Yoshinaga, H. Mizobe, A. Yoshida, Y. Itabashi, and N. Gotoh , 2020年08月

    Symmetry , 12 (9) , 1385

  • Characterization of lactones in Wagyu (Japanese beef) and imported beef by combining solvent extraction and gas chromatography-mass spectrometry

    K. Yoshinaga, A. Tago, A. Yoshinaga-Kiriake, and N. Gotoh , 2020年08月

    LWT - Food Sci. Technol. , 135 , 110015

  • Selective visualization of administrated arachidonic and docosahexaenoic acids in brain using combination of simple stable isotope-labeling technique and imaging mass spectrometry

    K. Yoshinaga, H. Ishikawa, S. Taira, A. Yoshinaga-Kiriake, Y. Usami, and N. Gotoh , 2020年05月

    Anal. Chem. , 92 (13) , 8685 - 8690

全件表示 >>

著書 【 表示 / 非表示

  • 改訂第3版 油脂・脂質の基礎と応用

    後藤直宏編集 公益社団法人日本油化学会ライフサイエンス・産業技術部会著 , 2019年03月

    日本油化学会 , 編集:全体 執筆:1.1 油脂の構造、1.2 油脂の種類、1.3 油脂の化学的特徴とその意義、1.4 油脂の物理的特徴とその意義 , 1-277

  • 改訂新版 油脂製品の知識

    後藤直宏編集 公益社団法人日本油化学会 ライフサイエンス・産業技術部会著 , 2018年04月

    幸書房 , 全体 , 1-280

  •  油脂・脂質・界面活性剤データブック

    後藤 直宏 , 2012年07月

    丸善 , 2 油脂・脂質の種類と特徴 2.7 その他 , 76-77

  • 改訂第2版油脂・脂質の基礎と応用

    後藤 直宏 , 2009年02月

    日本油化学会 , 2.脂質の天然における分布  2.1動物 , 22-26

  • 大豆のすべて

    後藤 直宏 , 2009年02月

    サイエンスフォーラム , 第4章第2節「大豆の成分」第4項「脂質」 , 0-0

全件表示 >>

 

授業科目 【 表示 / 非表示

  • 担当授業(学部)

    化学演習

  • 有機化学Ⅰ

  • 食品保全化学

  • 担当授業(大学院)

    食品保全化学特論

  • 食品保全機能化学

  • 食品保全機能学特別演習

  • 食品保全機能学特別研究