写真a

萩原 知明 (ハギワラ トモアキ)

HAGIWARA Tomoaki

職名: 教授
所属: 食品生産科学部門
学位: 博士
学位の分野名: 農学

研究キーワード 【 表示 / 非表示

  • Food refrigeration

  • Food science

  • 食品冷凍学

  • 食品工学

  • 食品生産科学

全件表示 >>

研究分野 【 表示 / 非表示

  • ものづくり技術(機械・電気電子・化学工学) / 移動現象、単位操作

  • 環境・農学 / 農業環境工学、農業情報工学

  • 人文・社会 / 家政学、生活科学

  • ライフサイエンス / 食品科学

  • ライフサイエンス / 食品科学

全件表示 >>

 

論文 【 表示 / 非表示

  • Utilization of deep sea at 4000 and 6000 m depths for long-term storage and quality improvement of greater amberjack (Seriola dumerili) muscle

    Yusa Nakamura, Takanori Sato, Kazuhito Oshima, Tomoaki Hagiwara, Kigen Takahashi , 2023年06月

    Food Bioscience , 53 , 102724

  • Ice recrystallization inhibition behavior by wheat flour and its synergy effect with antifreeze protein III

    Kamrunnaher Monalisa, Mario Shibata, Tomoaki Hagiwara , 2023年05月

    Food Hydrocolloids , 143 (2) , 108882

  • Real time monitoring and evaluation of the inhibition effect of fucoxanthin against α-amylase activity by using QCM-A

    Shipeng Yin, Evi Amelia Siahaan, Liqiong Niu, Mario Shibata, Yuanfa Liu, Tomoaki Hagiwara , 2023年01月

    Frontiers in Nutrition , 9 , 1110615

  • Optimization of fucoxanthin extraction obtained from natural by-products from Undaria pinnatifida stem using supercritical CO2 extraction method

    Shipeng Yin1,2, Liqiong Niu3 , Mario Shibata2 , Yuanfa Liu1 and Tomoaki Hagiwara2 , 2022年09月

    Frontiers in Nutrition , 9 , 1 - 15

  • Ice crystal recrystallization inhibition of type I antifreeze protein, type III antifreeze protein, and antifreeze glycoprotein: Effects of AF(G)Ps concentration and heat treatment

    Qingbao Ma, Mario Shibata, Tomoaki Hagiwara , 2022年05月

    Bioscience Biotechnology and Biochemistry , 86 (5) , 635 - 645

全件表示 >>

著書 【 表示 / 非表示

  • 食品製造工学事典

    担当箇所は単著、著書全体では著者数66 , 2020年12月

    恒星社厚生閣 , 5.凍結と解凍

  • 不凍タンパク質の機能と応用

    萩原知明 , 2018年10月

    シーエムシー出版 , 氷の再結晶化抑制機能がもたらす冷凍食品の高品質化 , 157-170

  • Survival Strategies in Extreme Cold and Desiccation

    Kiyoshi Kawai, Tomoaki Hagiwara , 2018年10月

    Springer , Control of Physical Changes in Food Products , 385-399

  • 水産物の先進的な冷凍流通技術と品質制御

    萩原知明 , 2017年04月

    恒星社厚生閣 , 新技術への展開§不凍タンパク質の活用 , 90-97

  • 冷凍空調便覧

    萩原知明 , 2013年09月

    日本冷凍空調学会 , 食品低温利用の化学・生化学、 , 32-37

全件表示 >>

 

授業科目 【 表示 / 非表示

  • 担当授業(学部)

    セミナー

  • 卒業論文

  • 物理学

  • 生産物理学

  • 担当授業(大学院)

    品質設計工学特論

  • 食品システム分析学

  • 食品品質設計学特別演習

  • 食品品質設計学特別研究

  • 食機能保全科学基礎論Ⅱ