写真a

松川 真吾 (マツカワ シンゴ)

MATSUKAWA Shingo

職名: 教授
所属: 食品生産科学部門
学位: 博士
学位の分野名: 工学

関連リンク

Researcher ID 産学・地域連携推進機構 研究者総覧データベース Researchmap

 

論文 【 表示 / 非表示

  • Gelation mechanism and network structure in gels of carrageenans and their mixtures viewed at different length scales – A review

    L.C. Geonzon, F.B.A Descallar, L. Du, R.G. Bacabac, & S. Matsukawa , 2020年05月

    Food Hydrocolloids , 108 (106039)

  • Change of network structure in agarose gels by aging during storage studied by NMR and Electrophoresis

    F. B.A. Descallar , S. Matsukawa , 2020年05月

    Carbohydrate Polymesrs , 245 (116497)

  • The thickening properties of native gellan gum are due to freeze drying–induced aggregation

    A. Shinsho, T. Brenner, F. B.A. Descallar, Y. Tashiro, N. Ando, Y. Zhou, H. Ogawa & S. Matsukawa , 2020年05月

    Food Hydrocolloids , 109 (105997)

  • Gelation mechanism and network structure of mixed kappa/lambda carrageenan gels studied by macroscopic and microscopic observation methods

    L. Geonzon, X. Zhuang, A. Santoya, R. G. Bacabac, J. Xie, S. Matsukawa , 2020年02月

    Food Hydrocoll , 105 (105759)

  • The future trends of food hydrocolloids

    W. Lu, K. Nishinari, S. Matsukawa, Y. Fang , 2020年01月

    Food Hydrocolloids , 103 (105713)

全件表示 >>

著書 【 表示 / 非表示

  • Modern Magnetic Resonance, 2nd Edition

    Qiuhua Zhao, Yun Zhou, Faith B. A. Descallar and Shingo Matsukawa , 2017年02月

    Springer , Molecular Diffusion in Polysaccharide Gels , 0-0

  • Nano_Micro Science and Technology in Biorheology

    Shingo Matsukawa and Tom Brenner , 2014年02月

    Springer , Chapter 6, Diffusion Measurements of Water and Polymers in Hydrogels by Pulsed Field Gradient NMR , 129-156

  • 食品ハイドロコロイドの開発と応用II

    松川真吾 , 2014年02月

    シーエムシー出版 , 第5章「NMRによるコロイドの構造と物性」 , 38-50

  • ゲルの安定化と機能性付与・次世代への応用開発

    松川真吾、山本彩起子 , 2013年08月

    技術情報協会 , NMR法によるゲル化機構の解明 , 255-261

  • Applications of nucleear shielding, in Nuclear Magnetic Resonance

    S. Kuroki, S. Matsukawa and H. Yasunaga , 2011年02月

    The Royal Society of Chemistry , Applications of nucleear shielding , 55-133

全件表示 >>

 

授業科目 【 表示 / 非表示

  • 担当授業(学部)

    セミナー

  • 卒業論文

  • 物理化学

  • 自己啓発型食品生産科学アドバンストプログラム

  • 食品レオロジー

  • 食品物性学

  • 担当授業(大学院)

    食品保全機能学特別演習

  • 食品保全機能学特別研究

  • 食品機能利用学特別研究

  • 食品物理化学特論

  • 食機能保全科学基礎論Ⅰ

  • 食機能保全科学基礎論Ⅱ

  • 高分子溶液論