論文 - 髙橋 希元
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Effect of Suwari Suppression and Enzyme Inhibitors on Water Holding Capacity of Alaska Pollock (Theragra chalcogramma) Surimi Gel and Its Improvement by Modified Grinding Method
Yusa Nakamura, Kigen Takahashi , 2024年12月
Fishes , in press
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Correlation Between Sensory Characteristics and Physicochemical Properties of Wild and Farmed Frozen Southern Bluefin Tuna (Thunnus maccoyii)
Hiroki Kashikura, Masafumi Yagi, Yusa Nakamura, Akira Sakai, Kigen Takahashi, Seiichi Hiratsuka, Keiichi Goto , 2024年11月
Fishes , 9 , 473
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あんじょう工程がからすみの水分挙動および品質におよぼす影響
中村柚咲, 成澤侑汰, 髙橋希元 , 2024年11月
日本水産学会誌 , in press
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天然および養殖冷凍タイセイヨウクロマグロThunnus thynnusの品質
中村柚咲, 水野加寿樹, 平塚聖一, 後藤慶一, 髙橋希元 , 2024年04月
日本冷凍空調学会論文集 , in press
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MRIを用いた食品中の物質移動の可視化
梁 弘基, 高橋 希元, 松川 真吾 , 2024年02月
FFIジャーナル , 229 , 51 - 56
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脱血による魚肉の鮮度保持—Utilization of Blood Removal for Maintaining the Freshness of Fish Muscle
中村 柚咲, 堤 優貴, 髙橋 希元 , 2023年09月
冷凍 = The refrigeration , 98 , 404 - 408
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Utilization of deep sea at 4000 and 6000 m depths for long-term storage and quality improvement of greater amberjack (Seriola dumerili) muscle
Yusa Nakamura, Takanori Sato, Kazuhito Oshima, Tomoaki Hagiwara, Kigen Takahashi , 2023年05月
Food Bioscience , 102724
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Aging of greater amberjack Seriola dumerili meat promoted by low-temperature heating
Kigen TAKAHASHI, Yuta NARISAWA, Tsuyoshi MORII, Shohdai MORII, Yusa NAKAMURA , 2023年05月
Food and Bioprocess Technology , in press
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血管画像解析によるマアジTrachurus japonicusの新規脱血評価法
堤優貴,成澤侑汰, 中村柚咲, 髙橋希元 , 2023年01月
日本水産学会誌 , in press
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Blood removal and water behavior in horse mackerel Trachurus japonicus muscle using water perfusion
Narisawa, Y., Tsutsumi, Y., Nakamura, Y., & Takahashi, K. , 2022年11月
Aquaculture , 565 , 739098
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Multilayer gelatin/myofibrillar films containing clove essential oil: Properties, protein-phenolic interactions, and migration of active compounds
Jiang, J., Watowita, P. S. M. S. L., Chen, R., Shi, Y., Geng, J. T., Takahashi, K., & Osako, K. , 2022年03月
Food Packaging and Shelf Life , 32 , 100842
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Effects of various organic salts on the properties of edible films prepared from North Pacific krill (Euphausia pacifica) protein
Nail Ucyol, Jie-Ting Geng, Kigen Takahashi, Kazufumi Osako , 2022年03月
Food Science and Technology Research , 28 , 133 - 140
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Effects of tyndallization temperature on the sterility and quality of kamaboko
Sumate Keratimanoch, Kigen Takahashi, Takashi Kuda, Emiko Okazaki, Jie-Ting Geng, Kazufumi Osako , 2022年01月
Food Chemistry , 366 , 130692
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Long-term suppression of suwari phenomenon for improvement in the manufacturing process of surimi gel product
Yusa NAKAMURA, Shota TAKAHASHI, Kigen TAKAHASHI , 2021年11月
LWT , 150 , 111934
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Study on salinity penetration process into fish meat by simulation and MRI
Lester C. Geonzon, Hannah A. Yuson, Kigen Takahashi, Shingo Matsukawa , 2021年05月
Fisheries Science , 87 , 609 - 617
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Impacts of deep-sea aging on quality of greater amberjack (Seriola dumerili) and bluefin tuna (Thunnus orientalis) meats
Yusa NAKAMURA, Takanori SATO, Muneshige TAKATORI, Toshihiko HIRAMA, Kazuhito OSHIMA, Kigen TAKAHASHI , 2021年03月
LWT , 146 , 111326
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A comparative study of physicochemical properties of recovered protein from Japanese anchovy (Engraulis japonicus) isolated by various recovery methods
Nonthacha Thanathornvarakul, Asada Jiarpinijnun, Emiko Okazaki, Jie-Ting Geng, Kigen Takahashi, Kazufumi Osako , 2021年01月
Food Science and Technology Research , 27 (1) , 121 - 129
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A novel soft surimi gel with functionality prepared using alcalase for people suffering from dysphagia
Ayuki OKITA, Kigen TAKAHASHI, Mone ITAKURA, Ai HORIO, Ruriko YAMAMOTO, Yusa NAKAMURA, and Kazufumi OSAKO , 2020年11月
Food Chemistry , 344 , 128641
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長期熟成魚介類刺身の呈味成分およびテクスチャー
南 駿介, 髙取 宗茂, 白山 洸, 沖田 歩樹, 中村 柚咲, 髙橋 希元 , 2020年09月
日本水産学会誌 , 86 (5) , 418 - 426
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Comparison of acid-soluble collagen characteristic from three important freshwater fish skins in Mekong Delta Region, Vietnam.
Thuy, T.M.T., Muoi, N. V., Truc, T. T., Takahashi, K., Osako, K. , 2020年07月
Journal of Food Biochemistry , e13397
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Mitigation of lipid oxidation in tuna oil using gelatin pouches derived from horse mackerel (Trachurus japonicus) scales and incorporating phenolic compounds
Thuy Le, Kigen Takahashi, Emiko Okazaki, Kazufumi Osako , 2020年05月
LWT , 128 , 109533
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A novel and simple non-thermal procedure for preparing low-pH-induced surimi gel from Alaska pollock (Theragra chalcogramma) using glucose oxidase
Futo Omura, Kigen Takahashi , Emiko Okazaki, Kazufumi Osako , 2020年03月
Food Chemistry , 321 , 126722
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クエン酸ナトリウムを利用したスルメイカ<i>Todarodes pacificus</i>外套膜筋の乾燥中の褐変抑制
山下 捷平, 海藤 としき, 粕川 将, 髙橋 希元, 岡﨑 惠美子, 耿 ショウテイ, 大迫 一史 , 2019年11月
日本水産学会誌
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The Physico-chemical Properties of Biodegradable Films from Lizardfish (Saurida wanieso) Viscera (Stomach and Intestines)
NGUYEN Ha Thi Nhu, MONIRUZZAMAN Sheik Md., TAKAHASHI Kigen, OKAZAKI Emiko, OSAKO Kazufumi , 2019年11月
Transactions of the Japan Societ y of Refrigerating and Air Conditioning Engineers
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Characterization of Acid- and Pepsin-soluble Collagens Extracted from Scales of Carp and Lizardfish Caught in Japan, Bangladesh and Vietnam with a Focus on Thermostability
Moniruzzaman Sheik Md., Takahashi Kigen, Nesa Nur Un, Keratimanoch Sumate, Okazaki Emiko, Osako Kazufumi , 2019年03月
Food Science and Technology Research , 25 (2) , 331 - 340
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Texture enhancement of salted Alaska pollock (Theragra chalcogramma) roe using microbial transglutaminase
Chaoping Chen, Kigen Takahashi, Lester Geonzon, Emiko Okazaki, Kazufumi Osako , 2019年03月
Food Chemistry , 290 , 196 - 200
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Relationship among pH, generation of free amino acids, and Maillard browning of dried Japanese common squid Todarodes pacificus meat
Jie-Ting Geng, Kigen Takahashi, Toshiki Kaido, Masaru Kasukawa, Emiko Okazaki, Kazufumi Osako , 2019年01月
Food Chemistry , 283 , 324 - 330
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The effect of organic salts on the browning of dried squid products processed by air-drying
Jieting Geng, Kigen Takahashi, Toshiki Kaido, Masaru Kasukawa, Emiko Okazaki, Kazufumi Osako , 2018年12月
Food Chemistry , 269 , 212 - 219
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Influence of Various Phenolic Compounds on Properties of Gelatin Film Prepared from Horse Mackerel Trachurus japonicus Scales
Thuy Le, Hiroki Maki, Emiko Okazaki, Kazufumi Osako, Kigen Takahashi , 2018年06月
Journal of Food Science
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ボラ Mugil cephalus 卵脂質中のワックスエステルが脂質酸化に及ぼす影響
伊藤大輔, 髙橋希元, 渋谷緑, 岡﨑惠美子, 齊藤洋昭, 大迫一史 , 2018年03月
日本冷凍空調学会論文集 , 35 (1) , 1 - 9
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漁獲後輸送方法の違いが茹でズワイガニChionoecetes opilio筋肉の品質に及ぼす影響
渋谷 緑, 髙橋 希元, 中西 聖代, 秋元 健夫, 岡﨑 惠美子, 大迫 一史 , 2018年
日本水産学会誌
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プロテアーゼ阻害剤を用いたツノナシオキアミ<i>Euphausia pacifica</i>タンパク質回収中の自己消化抑制および回収物の加熱ゲル形成能改善
天野 かよ, 髙橋 希元, 岡﨑 惠美子, 大迫 一史 , 2018年
日本水産学会誌 , 84 (2) , 261 - 268
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アルギン酸-ヨシキリザメ<i>Prionace glauca</i>肉複合ゲルの性状
齋藤 俊樹, 髙橋 希元, 天野 かよ, 岡﨑 惠美子, 大迫 一史 , 2018年
日本食品工学会誌 , 19 (1) , 43 - 47
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オボアルブミンがスケトウダラすり身のゲル形成能に及ぼす影響
武縄俊彦, 髙橋希元, 岡﨑惠美子, 渋谷緑, 大迫一史 , 2017年09月
日本冷凍空調学会論文集 , 34 (3) , 155 - 165
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アルカリ塩水晒しによるアカアマダイBranchiostegus japonicus筋肉加熱ゲル形成能の改善
髙橋希元, 黒瀬光一, 岡崎惠美子, 大迫一史 , 2017年09月
日本水産学会誌 , 83 (5) , 777 - 784
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The influence of proteases on the browning of dried squid products processed by air-drying
Jie-Ting Geng, Toshiki Kaido, Masaru Kasukawa, Kigen Takahashi, Emiko Okazaki, Kazufumi Osako , 2017年04月
Food Research International , 97 , 231 - 239
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塩溶解性を利用したツノナシオキアミEuphausia pacificaタンパク質の回収およびその加熱ゲル形成能
天野 かよ, 髙橋 希元, 岡﨑 惠美子, 大迫 一史 , 2017年03月
日本水産学会誌 , 83 (2) , 207 - 214
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食品添加物を用いた等電点利用分画法によるツノナシオキアミEuphausia pacificaタンパク質の回収
岡崎 樂, 髙橋 希元, 天野 かよ, 岡田 涼汰, 遠藤 雅人, 岡﨑 惠美子, 大迫 一史 , 2017年01月
日本水産学会誌 , 83 (1) , 52 - 58
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Effect of various protease inhibitors on heat-induced myofibrillar protein degradation and gel-forming ability of red tilefish (Branchiostegus japonicus) meat
Kigen Takahashi, Koichi Kurose, Emiko Okazaki, Kazufumi Osako , 2016年05月
LWT - Food Science and Technology , 68 , 717 - 723
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Properties of Gelatin Film from Horse Mackerel (Trachurus japonicus) Scale
LE Thuy, MAKI Hiroki, TAKAHASHI Kigen, OKAZAKI Emiko, OSAKO Kazufumi , 2015年04月
J Food Sci , 80 (4) , E734 - E741
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Cryoprotective effect of gelatin hydrolysate from shark skin on denaturation of frozen surimi compared with that from bovine skin
LIMPISOPHON Kanokrat, IGUCHI Hitomi, TANAKA Munehiko, SUZUKI Toru, OKAZAKI Emiko, SAITO Toshiki, TAKAHASHI Kigen, OSAKO Kazufumi , 2015年03月
Fish Sci , 81 (2) , 383 - 392
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卵白がホッコクアカエビ Pandalus eous 筋肉の加熱ゲル形成能に及ぼす影響
髙橋 希元, 板倉 もね, 雨宮 弘和, 岡 惠美子, NGUYEN HA THI NHU, 大迫 一史 , 2015年
日本水産学会誌 , 81 (6) , 987 - 994
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ヨシキリザメPrionace glauca筋肉の酢じめかまぼこ原料適性
齋藤 俊樹, 高橋 希元, 岡﨑 惠美子, 大迫 一史 , 2015年
日本食品工学会誌 , 16 (3) , 201 - 208
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からすみの製造工程におけるボラ卵の脂質性状の変化
伊藤 大輔, 高橋 希元, 岡 惠美子, JIARPINIJNUN ASADA, 齋藤 洋昭, 大迫 一史 , 2015年
日本水産学会誌 , 81 (1) , 115 - 123
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ホッコクアカエビ Pandalus eous に含まれる内在性プロテアーゼが加熱ゲル形成能に及ぼす影響
髙橋 希元, 雨宮 弘和, 田中 宗彦, SAPPASITH KLOMKLAO, 岡 惠美子, 大迫 一史 , 2014年
日本水産学会誌 , 80 (6) , 979 - 988