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酒井 昇 (サカイ ノボル)

SAKAI Noboru

職名: 教授
所属: 食品生産科学部門
学位: 博士
学位の分野名: 工学

教育研究活動紹介

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※教育研究活動をまとめたPDFです。主に受験希望の中学生、高校生、その保護者の方、一般の方向けの情報です。

関連リンク

Researcher ID 産学・地域連携推進機構 研究者総覧データベース Researchmap

 

論文 【 表示 / 非表示

  • Analysis of color changes in chicken egg yolks and whites based on degree of thermal protein denaturation during ohmic heating and water bath treatment

    Yvan Llave, Satoshi Fukuda, Mika Fukuoka, Naomi Shibata-Ishiwatari, Noboru Sakai , 2018年09月

    Journal of Food Engineering , 222 , 151 - 161

  • Ohmic heating of beef at 20kHz and analysis of electrical conductivity at low and high frequencies

    Yvan Llave, Toshifumi Udo, Mika Fukuoka, Noboru Sakai , 2018年09月

    Journal of Food Engineering , 228 , 91 - 101

  • Heat and mass transfer, shrinkage, and thermal protein denaturation of kuruma prawn(Marsupenaeus japonicas)during water bath treatment: A computational study with experimental validation

    Xiaolong Li, Yvan Llave, Weijie Mao, Mika Fukuoka, Noboru Sakai , 2018年09月

    Journal of Food Engineering , 238 , 30 - 43

  • Evaluation of relationship between state of wheat flour-water system and mechanical energy during mixing by color monitoring and low-field 1H NMR technique

    Yada Sangpring, Mika Fukuoka, Nobuo Ban, Hiroki Oishi, Noboru Sakai , 2017年09月

    Journal of Food Engineering , 211 , 7 - 14

  • Analysis of the effects of thermal protein denaturation on the quality attributes of sous-vide cooked tuna

    Yvan Llave, Naomi Shibata-Ishiwatari, Mai Watanabe, Mika Fukuoka, Naoko Hamada-Sato, Noboru Sakai , 2017年07月

    Journal of Food Processing and Preservation , doi.org/10.1111/jfpp.13347 , 0 - 0

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著書 【 表示 / 非表示

  • Food Processing for Increased Quality and Comsuption

    Yvan Llave, Noboru Sakai , 2018年09月

    Academic press , Chapter 13: Dielectric Defrosting of Frozen Foods , 383-422

  • 生食のおいしさとリスク

    酒井昇、福岡美香 , 2013年12月

    株式会社エヌ・ティー・エス , 第5項 加熱による肉の変化 〔1.はじめに(p.149)、2.タンパク質の加熱変性(p.149-156)、3.加熱による呈味成分の変化(p.157-160)〕 , 149-160

  • 食品工学

    酒井 昇 , 2012年04月

    朝倉書店 , 第5章 伝熱 〔5.1伝導伝熱(p.21-22) 5.2対流伝熱(p.23-26) 5.3熱交換操作(p.27-28)演習(p.29-30)〕 , 21-30

  • Thermal Food Processing

    N. Sakai, W. Mao , 2006年02月

    CRC Press , Chapter17: Infrared Heating , 493-525

  • 食品工学ハンドブック

    酒井昇 , 2006年01月

    朝倉書店 , 2.加熱・冷却・凍結・解凍:2.2伝熱基礎論(p.23-35)、2.5凍結と解凍における伝熱(p.51-55) , 0-0

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授業科目 【 表示 / 非表示

  • 担当授業(学部)

    情報リテラシー

  • 食品工学

  • 食品殺菌工学

  • 担当授業(大学院)

    食品品質設計学特別演習

  • 食品品質設計学特別研究

  • 食品熱工学

  • 食品熱操作工学特論

  • 食機能保全科学基礎論Ⅰ

  • 食機能保全科学基礎論Ⅱ